Korko on tuhon vipu

 

Meille, jotka maksoimme aikoinaan 10-15 prosentin korkoa asuntolainastamme, korko on sinänsä käynyt ymmärrettäväksi ja luonnolliseksi asiaksi. Olen tarkistamassa käsityksiäni. 

Pääomalainasta perittävä korko, vaikka pienikin, on tuhoisa ilmiö. Sen automaattinen seuraus on inflaatio, koska jos lainarahalla hankittu reaaliomaisuus ei tuota tai kasva, olisi aika vähän järkeä hankkia mitään muutoin kuin omilla varoillaan. 

Inflaatioon määritelmällisesti sisältyvä hintojen ja palkkojen kilpajuoksu heijastuu kumulatiivisesti omaisuusarvoihin sellaisissakin tapauksissa, että omaisuuden reaalinen arvo kulumisen yms. takia laskee. Asunto on hyvä esimerkki.

Omaisuuarvojen keinotekoinen paisuminen varmistaa varallisuuserojen säilymisen. Pääoman antolainaajan ei tarvitse itse tehdä mitään omistuksensa jalostumiseksi. Lainan ottaja hoitaa sen paitsi omastaan myös lainanantajan puolesta.

Paine omaisuuden jatkuvaksi kasvamiseksi tuottaa talouteen pakkokasvutilanteen. Se on johtanut ja johtaa luonnonvarojen estottomaan riistämiseen ja ympäristön elinkelpoisuuden huolettomaan tuhoamiseen. 

Ilmastopäästösopimukset ovat tekopyhää leikkimistä. Jos todella tahdottaisiin säilyttää maapallo elinkelpoisena, supistettaisiin tuotantoa, luovuttaisiin Linkolan hengessä kaiken turhan tuottamisesta. Ja turhaa on suuri osa siitä, mihin ihmiset rahojaan – omia sekä lainattuja – käyttävät.

Turha kulutus on johdonmukaisesti Pääoman etujen toteuttamista. Sen vuoksi myös tulotason nostaminen on Pääoman kannalta järkevää. Kaikki ostovoiman lisäykset kanavoidaan heti hintoihin. Ilman turhaa kulutusta lainapääomalla toteutettavat investoinnit jäisivät toteutumatta. Ja niin pitäisikin, Jos todella haluttaisiin kestävää kehitystä.

Korko on inhimillisen pahan tärkein instrumentti. Velkavetoinen kehitys on lopulta johtanut tilanteeseen, jossa Pääoman on tyydyttävä minimaaliseen korkomarginaaliin. Kupla on puhkeamassa. 

EKP toki Pääoman ohjauksessa pyristelee vääjäämätöntä kohtaloa vastaan tuottamalla markkinoille biljoonia euroja ilman eettisesti hyväksyttävää realitalouden perustetta. Tavoitteena ovat sekä turhat investoinnit että turha kulutus vain siksi, että ne, joilla jo valmiiksi on enemmän kuin kykenemme edes kuvittelemaan, vaurastuisivat vielä lisää.

 

TeppoTurja
Perussuomalaiset Hämeenlinna

Kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja, maakuntahallituksen varapuheenjohtaja, velkavetoisen pakkokasvun vastustaja, degrowthisti ja kristitty.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu